In Gesprek Advies
Voor een optimale verbinding tussen beleid en praktijk

Even voorstellen

Ik ben Yvonne van der Vlugt, bestuurskundige, jurist en mediator.

Tot 2016 was ik werkzaam bij de Nationale ombudsman als projectleider onderzoek, afdeling strategie en beleid, waarbij ik o.a. onderzoek heeft gedaan op uiteenlopende beleidsterreinen zoals het invorderingsbeleid van de overheid (In het krijt bij de overheid), de inzet van het dwangmiddel gijzelen bij niet betaalde verkeersboetes (Gegijzeld in het systeem), Verantwoord politiegeweld, Burgerperspectief op Rijksinspecties en schuldhulpverlening. In 2011 promoveerde ik aan de universiteit Leiden.

Vanuit mijn achtergrond als bestuurskundige, jurist en mediator richt ik me op een optimale verbinding tussen beleid en praktijk. Door oog en oor te hebben voor de ervaringen, verwachtingen en overwegingen van zowel burgers als van de professionals, komen waardevolle inzichten naar voren. Deze inzichten terugkoppelen en organisaties te stimuleren daarvan te leren, staat voorop. Wet- en regelgeving blijken soms zo dominant te zijn dat er weinig ruimte is om te kijken wat er echt nodig is om problemen op te lossen en/of passende vormen van participatie en inspraak te vinden.

Voor mijn opdrachten benut ik mijn juridische expertise in combinatie met bestuurskundig en kwalitatief onderzoek. Ik ga graag met opdrachtgevers en hun organisaties gezamenlijk aan de slag. Tevreden ben ik pas als betekenisvolle gesprekken met opdrachtgevers en stakeholders ontstaan over daadwerkelijke verbeteringen, om deze te implementeren en te bestendigen. 

Waarom - vraag

In mijn werk gebruik ik altijd de 'waarom' vraag. Juist door door te vragen naar verwachtingen, ervaringen en belangen kom je tot de kern van het conflict.